Job Description (JD)
Nama Program | Pembuatan Kraf Hasil Rimba [SS-103-2:2016] |
---|---|
Kod CU | SS-103-2:2016-C02 |
Competency | Core |
Tajuk CU | KRAF BERASASKAN BUAH |
Penerangan CU | Tajuk CU ini menerangkan kemahiran yang diperlukan dalam pembuatan pelbagai produk kraf berasaskan buah mengikut daya cipta, kreativiti, spesifikasi rekaan, dan kehendak pelanggan. Individu yang berketrampilan dalam CU ini mesti berkemampuan untuk melaksanakan proses-proses kerja pembuatan kraf berasaskan buah. Hasilan daripada ketrampilan ini ialah kebolehan menghasilkan produk kraf berasaskan buah yang berkualiti tinggi, berdaya saing dan menepati citarasa pasaran semasa. |
Tempoh Latihan | 180 |
Objektif Pembelajaran | Hasilan daripada ketrampilan ini ialah kebolehan menghasilkan produk kraf berasaskan buah yang berkualiti tinggi, berdaya saing dan menepati citarasa pasaran semasa. Setelah menyelesaikan unit kompetensi ini pelatih akan dapat :- • Kenalpasti peralatan pembuatan kraf • Pilih buah • Lerai dan bersihkan buah • Luntur dan awetkan buah • Keringkan buah • Hasilkan kraf buah • Selenggara peralatan dan bahan pembuatan kraf |
Pra-Syarat | 0 |