Job Description (JD)
Nama Program | Pengurusan Pengeluaran Makanan [C107-002-5:2017] |
---|---|
Kod CU | C107-002-5:2017-C01 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PERANCANGAN PENGELUARAN PRODUK |
Penerangan CU | Perancangan pengeluaran produk adalah melibatkan proses pengeluaran yang menukarkan input kepada output. Produk yang dihasilkan, proses pengeluaran, kapasiti mesin, rancangan volume pengeluaran, mesin dan peralatan, bahan mentah yang diperlukan, tenaga kerja dan kos teknikal pengeluaran akan ditentukan didalam proses perancangan ini Mereka yang berketrampilan dalam pengurusan perolehan bahan mentah mesti boleh untuk analisa permintaan pasaran, kenalpasti teknologi pengeluaran makanan terkini, kenalpasti peralatan dan kapasiti pengeluaran dan jalankan analisis SWOT Hasil dari keterampilan ini ialah produk akhir dapat dihasilkan dengan kualiti yang baik mengikut spesifikasi produk dan jadual pengeluaran supaya dapat memenuhi sasaran dan objektif syarikat. |
Tempoh Latihan | 200 |
Objektif Pembelajaran | Seseorang yang kompetem dalam CU ini, boleh menghasilkan seorang pekerja yang berpengetahuan dan berkemahiran untuk menyediakan produk akhir dapat dihasilkan dengan kualiti yang baik mengikut spesifikasi produk dan jadual pengeluaran supaya dapat memenuhi sasaran dan objektif syarikat. Apabila selesai CU ini, pelatih akan boleh:- 1. Analisa permintaan pasaran 2. Kenalpasti teknologi pengeluaran makanan terkini 3. Kenalpasti peralatan dan kapasiti pengeluaran 4. Jalankan analisis produk |
Pra-Syarat | - |