Job Description (JD)
Nama Program | Pengurusan Pengeluaran Makanan [C107-002-5:2017] |
---|---|
Kod CU | C107-002-5:2017-C03 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENGURUSAN OPERASI PENGELUARAN |
Penerangan CU | Pengurusan operasi pengeluaran adalah proses pemantauan dan menyelaraskan sumber-sumber dengan cekap dan berkesan selaras dengan matlamat organisasi atau syarikat. Mereka yang berketrampilan dalam pengurusan kewangan mesti boleh analisa maklumat ujilari pembangunan produk, pantau pematuhan kualiti pengeluaran produk, rancang keperluan tenaga kerja, tentukan Sasaran Utama Kerja (KPI), sediakan jadual pengeluaran dan analisa trend pengeluaran produk. Hasil dari keterampilan ini adalah dapat memastikan semua sumber yang telah diperuntukkan termasuk tenaga kerja berfungsi dengan baik dan objektif organisasi yang telah ditetapkan dapat dicapai. |
Tempoh Latihan | 200 |
Objektif Pembelajaran | Kakitangan yang berkompentensi di dalam CU ini, boleh menyediakan dapat memastikan semua sumber yang telah diperuntukkan termasuk tenaga kerja berfungsi dengan baik dan objektif organisasi yang telah ditetapkan dapat dicapai. Apabila selesai CU ini, pelatih akan boleh:- 1. Analisa maklumat ujilari pembangunan produk 2. Pantau pematuhan kualiti pengeluaran produk 3. Rancang keperluan tenaga kerja 4. Tentukan Sasaran Utama Kerja (KPI) 5. Sediakan jadual pengeluaran 6. Analisa trend pengeluaran produk |
Pra-Syarat | - |