Job Description (JD)
Nama Program | Pengurusan Pengeluaran Makanan [C107-002-5:2017] |
---|---|
Kod CU | C107-002-5:2017-C04 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENGURUSAN KECEKAPAN PENGELUARAN PRODUK |
Penerangan CU | Pengurusan kecekapan pengeluaran produk adalah menguruskan segala sumber ataupun input yang ada secara optima untuk menghasilkan output. Mereka yang berketrampilan dalam pengurusan kecekapan pengeluaran produk mesti boleh kenalpasti perbezaan input dan output pengeluaran, laksanakan langkah kawalan kos pengeluaran, laksanakan penambahbaikan input dan output pengeluaran dan sediakan laporan kecekapan pengeluaran produk. Hasil dari keterampilan ini adalah dapat mengawal kos dan pembaziran yang minimum supaya proses pengeluaran berjalan mengikut jadual yang ditetapkan. |
Tempoh Latihan | 200 |
Objektif Pembelajaran | Kakitangan yang berkompentensi di dalam CU ini, boleh menyediakan dapat mengawal kos dan pembaziran yang minimum supaya proses pengeluaran berjalan mengikut jadual yang ditetapkan. Apabila selesai CU ini, pelatih akan boleh:- 1. Urus kecekapan input dan output pengeluaran 2. Urus langkah kawalan kos pengeluaran 3. Sediakan laporan kecekapan pengeluaran produk |
Pra-Syarat | - |