Job Description (JD)
Nama Program | Pengurusan Pengeluaran Makanan [C107-002-5:2017] |
---|---|
Kod CU | C107-002-5:2017-C05 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENGURUSAN PROGRAM JAMINAN KESELAMATAN MAKANAN |
Penerangan CU | Pengurusan program Jaminan Keselamatan Makanan adalah bagi menguruskan dan memenuhi keperluan Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. Mereka yang berketrampilan dalam pengurusan kewangan mesti boleh wujudkan program jaminan keselamatan makanan, uruskan aduan, maklumbalas pelanggan dan pantau pematuhan pelupusan sisa buangan Hasil dari keterampilan ini adalah dapat menghasilkan makanan yang selamat dan mengekalkan premis yang bersih mengikut Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. |
Tempoh Latihan | 200 |
Objektif Pembelajaran | Seseorang yang kompetem dalam CU ini, boleh menghasilkan seorang pekerja yang berpengetahuan dan berkemahiran untuk menyediakan dapat menghasilkan makanan yang selamat dan mengekalkan premis yang bersih mengikut Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. Apabila selesai CU ini, pelatih akan boleh:- 1. Urus program jaminan keselamatan makanan 2. Urus aduan dan maklumbalas pelanggan 3. Pantau pematuhan pelupusan sisa buangan |
Pra-Syarat | - |