Job Description (JD)
Nama Program | PENGENDALIAN LEMBU TENUSU [A014-005-3:2019] |
---|---|
Kod CU | A014-005-3:2019-C08 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PEMPROSESAN SUSU SEGAR (RAWATAN SUHU RENDAH) |
Penerangan CU | Pemprosesan Susu Segar (Rawatan Suhu Rendah) adalah satu kompetensi mengenai kerja memproses susu mentah bagi mematikan kuman dan membolehkan ianya selamat diminum. Seseorang yang terlibat di dalam unit kompetensi ini mesti berkemahiran untuk jalankan proses Pasteurization & Homogenisation (continuous), jalankan proses Pasteurization & Homogenisation (batch) dan simpan susu yang diproses. Hasil daripada kompetensi ini adalah untuk menghasilkan susu pastur yang selamat untuk diminum oleh pengguna serta mematuhi Akta makanan 1983. |
Tempoh Latihan | 110 |
Objektif Pembelajaran | Hasil unit kompetensi ini adalah untuk menghasilkan susu pastur yang selamat untuk diminum oleh pengguna serta mematuhi Akta makanan 1983. Diakhir pembelajaran unit kompetensi ini, pelatih perlu berkebolehan: 1. Jalankan proses Pasteurization & Homogenisation (continuous). 2. Jalankan proses Pasteurization & Homogenisation (batch). 3. Simpan susu yang diproses. |
Pra-Syarat | 0 |