Job Description (JD)
Nama Program | Operasi Pemprosesan Produk Perikanan [C102-001-3:2019] |
---|---|
Kod CU | C102-001-3:2019-C05 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENYEDIAAN OTOSHIMI |
Penerangan CU | Penyediaan Otoshimi ialah proses penyiangan ikan dan buang/nyah tulang. Personel yang terampil bagi CU ini hendaklah boleh sediakan ikan untuk diproses, siang ikan, nyah(buang) tulang ikan, bungkus otoshimi, sejuk beku otoshimi dan simpan otoshimi Hasilan CU ini adalah otoshimi yang dihasilkan tiada tulang dan hancur mengikut spesifikasi pengeluar. |
Tempoh Latihan | 224 |
Objektif Pembelajaran | Hasil unit kompetensi ini adalah untuk memastikan otoshimi yang dihasilkan tiada tulang dan hancur mengikut spesifikasi pengeluar. Akhir pembelajaran unit kompetensi ini, pelatih perlu berkebolehan: 1. Sediakan ikan untuk diproses. 2. Siang ikan. 3. Nyah (buang) tulang ikan. 4. Bungkus otoshimi. 5. Sejuk beku otoshimi. 6. Simpan otoshimi. |
Pra-Syarat | Tiada |