Job Description (JD)
Nama Program | Operasi Pemprosesan Produk Perikanan [C102-001-3:2019] |
---|---|
Kod CU | C102-001-3:2019-C10 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENYELIAAN PEMPROSESAN PRODUK PERIKANAN |
Penerangan CU | Penyeliaan Pemprosesan Produk Perikanan ialah aktiviti pemantauan operasi pengeluaran pemprosesan produk perikanan mengikut Standard Operatioan Procedure (SOP). Personel yang terampil bagi CU ini hendaklah boleh lakukan taklimat, lakukan latihan dalaman, kira kos produk, pantau pelupusan sisa buangan, pantau pematuhan piawaian keselamatan makanan, uruskan inventori bahan mentah dan produk ikan dan selaraskan penyelenggaraan peralatan pemprosesan produk ikan. Hasilan CU ini adalah hasil pengeluaran menepati sasaran mengikut spesifikasi organisasi. |
Tempoh Latihan | 112 |
Objektif Pembelajaran | Hasil unit kompetensi ini adalah untuk memastikan hasil pengeluaran menepati sasaran mengikut spesifikasi organisasi. Akhir pembelajaran unit kompetensi ini, pelatih perlu berkebolehan: 1. Lakukan taklimat. 2. Lakukan latihan dalaman. 3. Kira kos produk. 4. Pantau pelupusan sisa buangan. 5. Pantau pematuhan piawaian keselamatan makanan. 6. Uruskan inventori bahan mentah dan produk ikan. 7. Selaraskan penyelenggaraan peralatan pemprosesan produk ikan. |
Pra-Syarat | Tiada |